CultuurFestivalLiteratuur
Je bent hier:

Winternachten festival viert 25-jarig jubileum

van 15 t/m 19 januari 2020 in Den Haag

Van 15 tot en met 19 januari 2020 viert het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag zijn vijfentwintigjarig jubileum met een extra groot programma op veel locaties verspreid over heel Den Haag. Ruim honderd schrijvers, dichters, performers en musici uit binnen- en buitenland treden op en spreken onder meer over vrijheid en dekolonisatie in literatuur en kunst. Onder andere Adriaan van Dis, Wende, Fresku, Ellen ten Damme, Ramsey Nasr en Akwasi zijn te zien en horen tijdens het festival. In deze editie besteedt het festival ook veel aandacht aan de banden van Nederland met Indonesië, Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika. Kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar op www.writersunlimited.nl.

Winternachten festival geeft met veel succes al vijfentwintig jaar het woord aan schrijvers en dichters. Ditmaal over bevrijding, en specifiek over het dekoloniseren van het westerse denken. Hoe vrij is onze geest, wat betekent die vrijheid en zijn we werkelijk vrij of gevangen in de kaders van onze cultuur, maatschappij en geschiedenis? Het festival nodigt uit binnen- en buitenland ruim honderd auteurs uit die zich hierover in hun boeken of gedichten uiten, gaat daarover met hen het gesprek aan of interviewt hen over hun oeuvre. Winternachten biedt daarnaast veel ruimte aan speelfilms, documentaires, storytelling, spoken word, muziek en dans.

Feestelijke Opening Night met topauteurs uit binnen- en buitenland
Het festival opent op 15 januari in Theater aan het Spui met voordracht van nieuw, in opdracht geschreven proza en poëzie uit de jubileumbundel De verovering van Jupiter. Te zien en te horen zijn (inter)nationale topauteurs zoals Goenawan Mohamad (Indonesië), Adriaan van Dis, Antjie Krog (Zuid-Afrika), Nelleke Noordervliet, Reggie Baay en Cynthia Mc Leod (Suriname). De jongere schrijversgeneratie wordt vertegenwoordigd door o.a. Angelina Enny (Indonesië). Rosabelle Illes (Aruba), Jolyn Phillips (Zuid-Afrika) en, uit Nederland, Simon(e) van Saarloos en Ellen Deckwitz.

Winternachten Nieuwjaarsconcert met o.a. Wende, Fresku en Ellen ten Damme
Een tweede hoogtepunt van de jubileumeditie vormt de afsluiting van het festival, zondagmiddag 19 januari, met het Winternachten Nieuwjaarsconcert in het Zuiderstrandtheater: een sprankelende matinee vol muziek, spoken word en poëzie met optredens van onder meer Wende, Fresku, Ellen ten Damme, Ramsey Nasr en Antjie Krog.

Over Writers Unlimited
Stichting Writers Unlimited organiseert sinds 1995 jaarlijks het Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag. Het festival is, onder leiding van oprichter en directeur Ton van de Langkruis, uitgegroeid tot het belangrijkste internationale literaire evenement van Nederland. Het programma van de 25e editie is samengesteld door Ilonka Reintjens (tevens coördinatie), Ebissé Rouw, Fiep van Bodegom, Gerlinda Heywegen (film), Francis Broekhuijsen en Ton van de Langkruis. Behalve het festival presenteert Writers Unlimited maandelijks actuele gesprekken met schrijvers, wetenschappers en journalisten uit binnen- en buitenland in onder meer Studio B van de Centrale Bibliotheek Den Haag.

Geef een reactie