Film
Je bent hier:

50 jaar na Kralingen 1970 is het Holland Pop Festival het enige festival dat dit jaar gevierd gaat worden

Stamping Ground is op 26, 27 & 28 juni te zien bij Pathé Thuis

Vrijdag 26 juni 2020 is het precies 50 jaar geleden dat ruim honderdduizend muziekliefhebbers zich in het Kralingse bos verzamelden voor het befaamde Holland Pop Festival, het eerste grote meerdaagse popfestival van Nederland. Het festival dat in de volksmond ook bekend werd als Kralingen 1970, was het Europese antwoord op Woodstock dat een jaar eerder in de VS was gehouden. Ter ere van het 50-jarig jubileum van het Holland Pop Festival, de moeder van alle Nederlandse popfestivals, brengt M&N Film Distribution op 26 juni de Directors Cut van de legendarische Nederlandse concertregistratie Stamping Ground uit via Pathé Thuis.

Het Holland Pop Festival dat in het weekend van 26 juni tot en met 28 juni 1970 werd gehouden in het Kralingse Bos bij Rotterdam kende een ongekende line-up van artiesten als Pink Floyd, Santana, The Byrds, Jefferson Airplane, Canned Heat en vele anderen bands. Ruim 100.000 bezoekers ervaarden een weekend lang peace love and happiness. De gemeente Rotterdam en de aanwezige politie wist zich geen raad met dit evenement en stond alles oogluikend toe.

 

Regisseur George Sluizer maakte een unieke registratie van het Holland Pop Festival en gaf de film de titel Stamping Ground. Sluizer legde niet alleen de vele unieke liveoptredens vast, ook brengt hij het jaren 70 tijdsbeeld perfect in beeld. Sluizer maakte zijn film samen met een groep jonge startende filmmakers als Jan de Bont en Theo van der Sande. EYE Filmmuseum heeft recent, in samenwerking met de erven Sluizer, de beelden en de audio van de film geheel gerestaureerd. Het publiek kan Stamping Ground en daarmee het festivalgevoel in volle glorie herbeleven. Daarmee is het 50-jarig jubileum van Stamping Ground niet alleen een feestje, maar het is dit jaar daarmee ook het enige popfestival dat te zien zal zijn deze zomer in heel Nederland.

 

Sandra den Hamer, directeur EYE Filmmuseum: “We zijn heel blij dat we hebben kunnen meewerken aan de restauratie van deze bijzondere film. In deze mooie frisse versie is Stamping Ground een aanwinst is voor onze collectie, die je kan zien als het visueel geheugen van Nederland. Deze film is een mooie herinnering aan een historisch moment, waarvan je nu kan zeggen dat je – om een Nederlandstalige band te parafraseren – ‘pas weet wat je mist als het er niet is’.

 

Het restaureren van de beelden bracht vele herinneringen naar boven voor Anne Sluizer, weduwe van George Sluizer: “Hasj heb ik nooit gerookt, maar volgens mij ben ik alleen al voortdurend stoned geweest van alleen al het inhaleren van de lucht op het festival en heb ik in die drie dagen maar 1 nacht in een tentje kunnen slapen.

 

Het mooiste moment vond ik het optreden van de Byrds. Het begon hard te regenen en zanger Roger McGuinn riep iedereen in het publiek op om zich uit te kleden. Even later stond er een naakte dansende menigte voor het podium. Voor George waren de opnames, drie dagen lang draaien met negen cameramensen waaronder Jan de Bont en Theo van de Sande onder wisselende omstandigheden lastig, maar een geweldige ervaring!”

 

Stamping Ground is als stream te zien bij Pathé Thuis op 26, 27 en 28 juni 2020. Deze bijzondere manier van event cinema wordt mogelijk gemaakt door M&N Film Distribution, Pathé Thuis en DPG Media.

 

“In deze vreemde tijd waarin het coronavirus ons allemaal treft, zijn wij verheugd dat we deze legendarische muziekfilm toch aan een breed publiek kunnen presenteren. Met Pathé Thuis bieden wij het publiek met Stamping Ground een prachtige historische muziekbeleving als een Tribute to Kralingen 1970.”, aldus Jeffrey de Graaff van filmdistributeur M&N Film Distribution.

 

Vouchers voor dit streaming event zijn te koop via:
https://webwinkel.ad.nl/stamping-ground-filmvoucher

Geef een reactie