Je bent hier:

COVID-19 verandert (muziek)luistergedrag


minder pop, meer klassiek; meer streams, minder downloads;
meer overdag, minder in ochtend en avond

Muziekconsumptie is de afgelopen weken fors veranderd. Streamen van muziek is met 8% wereldwijd gedaald (Alpha Data), terwijl streamen van klassieke muziek juist fors blijkt te zijn gestegen. Uit data van ’s werelds grootste klassieke muziek streamingdienst Primephonic (hoofdkantoor Amsterdam), blijkt dat Nederlanders ruim 10% meer klassieke muziek streamen dan een maand geleden. In landen die nog zwaarder getroffen zijn door COVID-19 is het aantal klassieke streams zelfs nog meer toegenomen. Hoe groter het aantal besmettingen, hoe meer er klassiek gestreamd wordt. Zo is in Frankrijk het streamen van (klassieke) muziek met meer dan 40% toegenomen, in Spanje met 20% en het Verenigd Koninkrijk met 15%.

 

Uit data van Primephonic blijkt ook dat het aantal downloads van albums met 30% is afgenomen de afgelopen maand. Het voordeel van downloads is dat de gebruiker deze ook offline kan beluisteren, zoals in de trein, de auto of het vliegtuig. Gezien de meeste luisteraars op dit moment aan huis gebonden zijn is er veel minder noodzaak om muziek offline op te slaan.

 

Primephonic heeft ook het luistergedrag gedurende de dag geanalyseerd, met enkele opvallende bevindingen:

 

  1. Er wordt 30% minder gestreamd tijdens de vroege ochtend, vermoedelijk omdat mensen langer uitslapen door het wegvallen van reis-werktijd.
  2. Gedurende kantooruren wordt er echter 30% meer gestreamd dan voor COVID-19, vermoedelijk omdat mensen minder in overleg zijn en meer tijd voor zich zelf hebben.
  3. Muziek streaming tijdens lunchtijd is zelfs verdubbeld. Het lijkt erop dat veel Nederlanders tijdens de lunch niet meer naar collega’s luisteren, maar naar Beethoven en Bach.
  4. ’s Avonds wordt er echter weer 20% minder gestreamd dan normaal, vermoedelijk omdat veel mensen TV kijken om het laatste COVID-19 nieuws te vernemen.

 

Directeur en oprichter Thomas Steffens: “Klassieke muziek kan in deze tijden troost en hoop bieden. Het is interessant om te zien dat mensen zo snel hun luistergewoonten aanpassen aan de nieuwe situatie. Meer streaming betekent meer royalties voor artiesten, ter gedeeltelijke compensatie van inkomstendaling uit afgezegde optredens.”


Over Primephonic
Primephonic is een Nederlandse start-up met de ambitie om de wereldwijde Spotify van klassieke muziek te worden. Vanuit haar kantoor in Amsterdam Centrum werken ruim 30 klassieke muziekliefhebbers uit 18 verschillende landen met een gemiddelde leeftijd van 31 jaar aan de ontwikkeling en uitrol van de beste streaming dienst voor klassieke muziek ter wereld. Primephonic onderscheidt zich met hogere geluidskwaliteit, betere search, relevantere aanbevelingen, meer achtergrondinformatie en eerlijkere uitbetaling aan artiesten van bestaande streaming diensten. Primephonic is eind 2017 opgericht en heeft haar streaming dienst in de nazomer van 2018 gelanceerd. Na een succesvol eerste jaar waarin de app 200.000 gedownload is en na samenwerkingen met o.a. London Symphony Orchestra, New York Philharmonic en San Francisco Symphony, is Primephonic op 1 juli 2019 met haar wereldwijde uitrol begonnen. Daartoe heeft ze ook kantoren geopend in New York en Londen.

Geef een reactie