+ 31 (0) 35 - 69 82 106 info@triplepentertainment.nl
Clemens Briels)

Uiteenlopende kunstprojecten, muziek en poëzie tijdens 21e editie van Kunstmaand Ameland

Optredens Hans Dorrestijn, Janne Schra, Elkse DeWall en Iris Kroes

Waddeneiland Ameland staat in november alweer voor de 21e maal volledig in het teken van kunst. Een cultureel hoogtepunt met een eiland-brede expositie waarbij de zee de grenzen aangeeft. Meer dan honderd kunstenaars uit binnen- en buitenland bewijzen individueel of in groepsverband hun talenten op tientallen bijzondere locaties op het eiland. Velen van hen laten zich inspireren door de natuur, gebruiken natuurlijke materialen of geven op een andere manier uitdrukking aan het thema Tweede Natuur. Disciplines variëren van schilderkunst, fotografie, beelden en keramiek tot glas. Ook zijn er meerdere kunstprojecten. Behalve aan kunst, biedt Kunstmaand Ameland podium aan verschillende bekende artiesten als schrijver Hans Dorrestijn en de zangeressen Janne Schra, Elske DeWall en Iris Kroes. Daarnaast slaan het Noordelijk Film Festival en Kunstmaand Ameland opnieuw de handen ineen, met als resultaat een uitgebreid programma met Scandinavische films.                                             

Vroeger voeren de Amelanders naar de Oostzee voor handel, nu brengt de festivalorganisatie kunst uit deze regio naar Ameland: The Nordic Art Connection. Voor deze focus zijn dit jaar kunstenaars uit het Zweedse Göteborg en van het Deense eiland Bornholm over de vloer bij Kunstmaand Ameland. Tevens komen deelnemende kunstenaars uit Nederland, Duitsland en Noorwegen.

Gitte Brugman, cultuurredacteur bij de Leeuwarder Courant en sinds januari dit jaar artistiek leider van Kunstmaand Ameland, kijkt reikhalzend uit naar de 21e editie van de kunstmanifestatie op het eiland: “Er is keihard gewerkt om een zo aantrekkelijk en veelzijdig mogelijk kunstprogramma te produceren. Dit voorjaar begon het feest: van selecteren, ateliers bezoeken en kunstenaars benaderen tot combinaties bedenken. Tot aan november werken we, in samenwerking met vele kunstenaars uit binnen- en buitenland, nog aan de vormgeving. Daarna is het aan de bezoeker om te ervaren, we hebben er erg veel zin in”.

Installaties in de buitenlucht
Net als andere jaren biedt Kunstmaand Ameland bijzondere openlucht kunstprojecten. De Zweedse Felicia Björklund bouwt een installatie op de Brink in Ballum, Peer Holthuizen doet dit bij strandpaviljoen ’t Strandhuys en Dick Visser naast de visvijvers bij Buren. Een groep Scandinavische land art kunstenaars verzorgt bovendien een kunstroute in het natuurgebied de Kooiduinen.

Een greep uit het aanbod
Kunstmaand Ameland heeft dit jaar een beeld van de Brabantse kunstenaar Clemens Briels gekozen als ‘uithangbord’. Zijn kleurrijke werk, dat uit beelden en schilderijen bestaat, is op verschillende plekken op het eiland te zien, onder meer op de rotondes. Kunstenaar Jan Enno de Jong maakt van de toren in Nes een bijzonder baken, het pas verbouwde Klein Vaarwater biedt veel nieuwe expositiemogelijkheden en speciaal vanwege het 275-jarig bestaan van het Zweedse Kosta Boda, wordt in de Rentmeester te Nes bijzondere glaskunst getoond van de drie topontwerpers Lena Bergström, Bertil Vallien en Goran Wärff. Naast de beeldende kunst kunnen bezoekers ook weer genieten van concerten, poëzie, films, lezingen, workshops en rondleidingen.

Meer informatie
De officiële opening van Kunstmaand Ameland (1 t/m 30 november) vindt plaats op woensdag 1 november. Het thema van 2017 is Kunst als Tweede Natuur. Op de hoogte blijven van de bijzondere kunstprojecten van Kunstmaand Ameland? Alle ontwikkelingen zijn te volgen via Facebook, Instagram en Twitter. Meer informatie over het (rand)programma, kaartverkoop, route en kunstenaars is te vinden op www.kunstmaandameland.com.