BioscoopCultuurFilm
Je bent hier:

Arts in Cinema brengt twee grote expressionisten van het gouden tijdperk weer samen in

Klimt & Schiele: Eros and Psyche

Vanaf 30 mei in de bioscoop

De kunstdocumentaires uit het Arts in Cinema-programma (ABC Film Distribution) bieden een meeslepende, filmische reis langs ’s werelds meest geliefde kunst en hun makers. Na filmdocumentaires rondom Monet, Degas, Tintoretto en Picasso is het vanaf 30 mei de beurt aan de twee Oostenrijkse schilders: Gustav Klimt en Egon Schiele. Klimt & Schiele: Eros and Psyche neemt de kijker mee naar het Wenen van 1900 en de “belle époque”: een tijdperk waarin kunstenaars zoals Klimt en Schiele  op zeer eigenzinnige wijze nieuwe kunstvormen gingen ontwikkelen. Nu, 100 jaar later, nemen de kunstwerken van deze visonairs wederom een centrale rol in.

Klimt & Schiele: Eros and Psyche – 30 mei in de bioscoop – bekijk hier de trailer
1918. Terwijl het laatste gebrul van de kanonnen van de Eerste Wereldoorlog verstomt,overlijdt de 28 jarige jonge kunstenaar en genie Egon Schiele aan de gevolgen van de Spaanse griep. Hij stierf terwijl hij de onzichtbare ziekte in de ogen keek en op de enige manier die hij kende: door hem te schilderen. Slechts enkele maanden eerder waren zijn werken in de grote hal van het Weense ‘Secession’ gebouw te bewonderen. Met 19 olieverfschilderijen en 29 tekeningen was dit zijn eerste en tevens laatste succesvolle tentoonstelling waarin menselijke angsten en verlangens de boventoon voerden.

Een paar maanden eerder was zijn mentor en vriend Gustav Klimt overleden. Sinds de eeuwwisseling heeft hij de manier waarop mensen tegen kunst aankeken fundamenteel veranderd. Samen met andere beeldende kunstenaars formeerde hij een nieuw groep: De Wiener Secession. Deze beweging zette zich af tegen de academie van schilderkunst en het heersende traditionalisme.

Klimt wordt tegenwoordig gerekend tot de grootste modernisten uit de kunsthistorie en vaak in één adem genoemd met kunstenaars als Picasso, Monet en Dali. Zijn werk is in de huidige samenleving overal zichtbaar op posters en kaarten maar ook als decoratief motief op talloze gebruiksvoorwerpen.

Als startpunt voor de film dienen de vele geplande jubileumtentoonstellingen, maar vooral wordt de nadruk gelegd op een buitengewone tijdsperiode: een magisch moment voor kunst, literatuur en muziek. Een tijd waarin allerlei nieuwe ideeën opborrelden: Freud ontdekte de drijfveren van de psyche en vrouwen begonnen hun zelfstandigheid op te eisen.

Deze filmgebeurtenis voert de kijker langs de statige hallen van het Albertina, het Belvedere en diverse kunsthistorische musea, zoals het Leopold Museum, het Sigmund Freud Museum en het Wener Museum.

Regisseur:        Michele Mally
Speciale gast:   Lorenzo Richelmy
Speelduur:        90 minuten
Formaat:          4K  2D

Arts in Cinema seizoen 2019
Arts in Cinema is een serie spraakmakende documentaires over internationale top-exposities en bevlogen kunstenaars. Deze documentaires zijn verweven met biografieën en bieden, direct vanuit musea, exclusieve beelden achter de schermen. De films zijn informatief, toegankelijk en onderhoudend en bieden een meeslepende, filmische reis langs ‘s werelds meest geliefde kunst en hun makers. Arts in Cinema seizoen 2019 bestaat uit 4 Exhibition On Screen en 5 Nexo Digital titels.

Arts in Cinema agenda 2019:

  • The Prado Museum: A Collection of Wonders (29 augustus)
  • Van Gogh and Japan: The untold story of Van Gogh’s art (26 september)
  • Gauguin in Tahiti: Searching for a Lost Paradise (31 oktober)

Meer informatie: http://www.artsincinema.nl

Geef een reactie