+ 31 (0) 35 - 69 82 106 info@triplepentertainment.nl
Centaur

Kirgizisch drama Centaur vanaf 22 maart in de bioscoop

Bekijk de trailer

Regisseur Aktan Arym Kubat’s nieuwste film, Centaur, is een universeel verhaal over een kleine, hechte gemeenschap op de drempel van ingrijpende, maatschappelijke veranderingen. Opvallend is dat de Kirgizische regisseur zelf de hoofdrol vertolkt. Dit was eveneens het geval in zijn bekroonde film The Light Thief, waarmee hij zeven jaar geleden internationale bekendheid verwierf. Centaur ging vorig jaar in wereldpremière op het Film Festival van Berlijn en won daar de CICAE Art Award. Op het MOOOV Film Festival 2017 in Turnhout werd de film uitgeroepen tot winnaar van acht competitiefilms. Centaur is vanaf 22 maart in de Nederlandse filmtheaters te zien.

Het drama Centaur gaat over een man die paarden steelt van corrupte, rijke mensen. Sociale rechtvaardigheid is daarbij zijn voornaamste drijfveer. Een paard hoort volgens hem niet op stal te staan, maar moet kunnen galopperen op de wijdse steppen conform een oud Kirgizisch spreekwoord: ‘Het paard is de vleugels van de mens’. Hij komt echter in de problemen als hij een paard steelt van zijn eigen broer Karabay. Karabay, die paarden in- en verkoopt als ordinair handelswaar, is de belichaming van het kwaad. Voor Centaur zijn mensen als Karabay verantwoordelijk voor het uiteenvallen van de eens zo sterke en hechte gemeenschap. Maar Centaur, die zo heet omdat iedereen zijn echte naam al lang is vergeten, is geen nationalist die terugverlangt naar het eenvoudige verleden. Zijn liefde voor paarden staat symbool voor de waardering van oude gewoonten en gebruiken. Centaur gaat daarnaast ook over een man die moeite heeft met zijn eigen plaats in de maatschappij en de veranderingen die plaatsvinden op sociaal, economisch, historisch en religieus gebied.

Speelduur: 89 min. | Land: Kirgizië | Taal: Kirgizisch gesproken, Nederlands ondertiteld | Genre: Drama | Regie: Aktan Arym Kubat | Cast: Aktan Arym Kubat, Zarema Asanalieva, Taalaikan Abazova, Bolot Tentimyshov | Releasedatum: 22 maart 2018 | Distributeur: MOOOV Film Distribution The Netherlands.