+ 31 (0) 35 - 69 82 106 info@triplepentertainment.nl
My World Website

           

Jaarlijks literatuurfestival Read My World richt zich op 12, 13 en 14 oktober in de Amsterdamse Tolhuistuin op Black USA

Kaartverkoop grensverleggend en veelzijdig literatuurfestival gestart

Van donderdag 12 tot en met zaterdag 14 oktober is de Tolhuistuin in Amsterdam Noord voor de vijfde maal op rij festivalhart van het internationale grensverleggende literatuurfestival Read My World. Het jaarlijkse literatuurfestival staat dit jaar in het teken van Black USA, waaraan meer dan zeventig (internationale) gasten, onder wie Darnell L. Moore, Morgan Parker, Gloria Wekker, Sylvana Simons, Nicole Terborg en Sabrina Starke deelnemen. Voor deze festivaleditie zijn de Amerikaanse curatoren Shantrelle P. Lewis en Maurice Carlos Ruffin uitgenodigd om gasten en sprekers te selecteren. Met meer dan twintig programma’s vol schrijvers, dichters, artiesten en journalisten op verschillende podia, belooft het een grootse en aansprekende editie te worden. Drie dagen lang worden de bezoekers van het festival uitgedaagd om te luisteren, praten, eten, drinken, dansen en converseren met schrijvers en elkaar in de Tolhuistuin.

Bekijk hier het programma van het Read My World literatuurfestival.

Met de huidige regering van de Verenigde Staten houdt de wereld haar adem in en zijn de ogen meer dan ooit gericht op de wereldmacht. Willemijn Lamp, mede-initiatiefnemer en artistiek directeur van het literatuurfestival, licht de keuze voor het thema Black USA toe: “Die werd gemaakt in een periode dat het presidentschap van een vastgoedmagnaat en reality-tv-show host ondenkbaar was. Tegelijkertijd was in Nederland de discussie over white privilege nog bepaald niet dagelijks terug te lezen op opinie- en cultuurpagina’s van de landelijke kranten en magazines. Terwijl de discussie zich zowel hier als daar verhardt, biedt Read My World de broodnodige verdieping en de verhalen van de mensen over wie zoveel gesproken wordt. Het festival geeft daarmee een andere kijk op de actualiteit, via de literatuur.”

De festivalorganisatie is ook voor deze editie op zoek gegaan naar buitenlandse curatoren om het programma mee samen te stellen. In samenwerking met hen wordt een actueel en veelzijdig beeld van het thema Black USA gegeven. De nadruk ligt op een jonge generatie schrijvers, op de bepalende dichters en denkers van de toekomst. De aangestelde curatoren Shantrelle P. Lewis en Maurice Carlos Ruffin introduceren deze talenten. Lamp voegt eraan toe: “In Nederland is een grote groep mensen – zwart en wit – grootverbruiker van de zwarte Amerikaanse cultuur. Die is volop aanwezig in de populaire cultuur, de academische wereld én in de literatuur. Drie dagen lang zetten we die wereld van onze curatoren en auteurs in de spotlight. We kijken enorm uit naar het festival in oktober.”

Hieronder is een greep uit de hoogtepunten van de bijzondere selectie van dit jaar te vinden:

Read My World Opening Night (donderdag 12 oktober, 20.00 uur, Grote Zaal)                                                   Tijdens het openingsprogramma werpen curatoren Shantrelle P. Lewis en Maurice Carlos Ruffin alvast hun licht op de huidige stand van zaken in de literatuur van Black USA, in de overige festivaldagen wordt dit thema verder uitgediept en verkend. Daarnaast stellen de acht andere schrijvers en denkers die ze meenemen, uit onder meer New York en New Orleans, zich op de openingsavond in de Grote Zaal van de Tolhuistuin voor aan het Nederlandse publiek: Darnell L. Moore, Morgan Parker, Rickey Laurentiis, Kleaver Cruz, Jamey Hatley, Kataalyst Alcindor, Brittney Cooper en Kristina Kay Robinson. De groovy band Funky Organizers zorgt voor een feestelijke muzikale opening van het festival.

Black Joy (vrijdag 13 oktober, 21.30 uur, Grote Zaal)                                                                                                  Het leven van zwarte Amerikanen wordt in de populaire cultuur en het publieke debat vaak voorgesteld als negatief en betreurenswaardig. Maar in het alledaagse wordt dat leven door henzelf doorgaans heel anders ervaren. Schrijvers en kunstenaars zoeken naar manieren om een alternatief verhaal te vertellen. Zo geeft Kleaver Cruz met zijn The Black Joy Project een vrolijk weerwoord op het bestaande stigma: hij portretteert het vrolijke zwarte Amerikaanse leven en toont zo een andere, optimistische kant van het zwarte bestaan in de VS.

Gasten: Kleaver Cruz, Shantrelle P. Lewis, Darnell L. Moore, Kimberly Willems, Yahmani Blackman, MAFB

Cornbread Library (zaterdag 14 oktober, vanaf 18.00  uur, IJZaal)                                                                            Het programmaonderdeel The Cornbread Library is een ode aan het literaire werk van toonaangevende zwarte schrijvers zoals hooks, Baldwin, DuBois, Danticat en Kincaid. Waar de literaire canon wereldwijd overheerst wordt door het werk van witte auteurs, geeft dit programma alle ruimte aan de omvang, de kracht én de pracht van zwarte literatuur. Specifieke onderwerpen zoals de literatuur over de slavernij, vrouwelijke zwarte schrijvers en activistische literatuur worden door experts besproken. Daarnaast zijn performances van verschillende artiesten te zien.

Gasten: Brittney Cooper, Jenny Mijnhijmer, Dorothy Blokland, Miguel Heilbron, Charl Landvreugd, Patricia Kaersenhout, Sylvana Simons, Ernestine Comvalius, Rozina Salihu, Sandy Bosmans, Malique Mohamed

When Disaster Strikes (vrijdag 13 oktober, 19.00 uur, Tuinzaal)                                                                                    Raciale politiek wordt altijd pijnlijk duidelijk in de nasleep van natuurrampen. Dichter Rickey Laurentiis en schrijver en essayist Maurice Ruffin komen beiden uit New Orleans en hebben de stad drastisch zien veranderen na Katrina, de verwoestende orkaan die in 2005 de zwarte gemeenschap onevenredig zwaar trof. New Orleans gentrificeert sinds die tijd in hoog tempo, maar de 100.000 zwarte bewoners die niet naar hun huizen konden terugkeren, profiteren daar niet van mee. Op 4 oktober is het ook precies vijfentwintig jaar geleden dat een Boeing 747-vrachtvliegtuig neerstortte op twee flats in de Amsterdamse Bijlmer. Auteur Murat Isik groeide net als de Nederlandse rapper Gikkels op in de Bijlmer. Isik was destijds ooggetuige van het ongeluk, dat aan 43 mensen het leven kostte. De ramp sloeg een diepe wond in de wijk. Net als in New Orleans verandert het leven in de Bijlmer in rap tempo. Hoewel de Bijlmerramp en Katrina niet met elkaar te vergelijken zijn qua omvang en impact, tekenden zich in de nasleep wel degelijk vergelijkbare patronen af. In een speciaal programma staat Read My World stil bij twee noodlottige tragedies die de zwarte gemeenschappen hier en daar onevenredig zwaar troffen.

Gasten: Rickey Laurentiis, Maurice Carlos, Ruffin, Murat Isik, Gikkels, Nicole Terborg

Over Read My World                                                                                                                                                       Read My World is een internationaal festival voor literatuur in al haar verschijningsvormen, uit regio’s in de wereld waar zich grote maatschappelijke veranderingen voltrekken. Het zijn plekken die we vooral kennen uit krantenkoppen en journaalflitsen. Het festival werpt een nieuwe en actuele blik op deze gebieden, van binnenuit, via de literatuur. De vijfde editie van Read My World staat in het teken van de literatuur uit Black USA en vindt plaats van 10 tot en met 14 oktober 2017 in de Tolhuistuin in Amsterdam.

Meer informatie en ticketverkoop: www.readmyworld.nl