+ 31 (0) 35 - 69 82 106 info@triplepentertainment.nl
Dominic Website Nieuwtje

Dominic Seldis lanceert eerste wereldwijde ‘classical only’ streamingdienst Primephonic

Contrabassist dirigeert samen met Nederlandse ondernemers klassieke muziek naar het digitale tijdperk

Op 3 september – anders dan eerder bericht – lanceert Primephonic de allereerste streamingdienst voor klassieke muziek. Bestaande streamplatforms zoals Spotify en Apple Music laten klassieke muziekliefhebbers in de steek als het gaat om zoekfunctie, geluidskwaliteit en uitbetaalmodel aan artiesten. Met Primephonic bieden contrabassist en dirigent Dominic Seldis (Koninklijk Concertgebouworkest, AVROTROS’ Maestro) en Thomas Steffens (Raad van Cultuur) klassieke muziekliefhebbers een innovatief platform waarmee ze het genre wereldwijd een nieuwe toekomst willen geven.

Met bijna honderdduizend albums is nagenoeg iedere opname van bijna ieder werk te vinden op Primephonic, met onder andere de catalogussen van Warner Classics, Sony Classical, Universal Music Classics, Decca, Deutsche Grammophon en nog meer dan 400 andere platenmaatschappijen.

“Spotify is fantastisch voor popmuziek, maar heel matig voor klassieke muziek. Daarom hebben we Primephonic ontwikkeld” – Dominic Seldis

Op bestaande muziekstreamdiensten kunnen klassieke muziekliefhebbers hun favoriete werken en opvoeringen vaak niet of moeilijk vinden. Deze diensten bieden inferieure geluidskwaliteit voor klassieke muziek en bevatten weinig achtergrondinformatie over componisten, werk en artiesten. Daarnaast leent de manier waarop huidige diensten artiesten uitbetalen, zich niet voor klassieke artiesten en zijn hun klassieke aanbevelingen meestal saai en voorspelbaar. Door Primephonic zijn al deze knelpunten verleden tijd:

• Zoek – Favoriete werken en opnames zijn veel makkelijker te vinden door de speciaal ontwikkelde metadata voor klassieke muziek.
• Ervaar – Hoogste audiokwaliteit (tot 24-bit FLAC).
• Verrijk – Intrigerende achtergrondinformatie, anekdotes over de componist, opnames of artiest en out-of-the-boxaanbevelingen verdiepen de luisterervaring.
• Bespaar – Per maand meer dan honderd nieuwe albums plus de honderdduizend albums in de catalogus voor de prijs van één cd of download. En de wetenschap dat de artiesten eerlijker worden betaald.

Net zo belangrijk als de praktische voordelen van Primephonic is het artistieke belang dat initiatiefnemer Dominic Seldis en CEO en lid van de Raad van Cultuur Thomas Steffens voor ogen hebben: “Streaming heeft de manier waarop de wereld naar muziek luistert voor altijd veranderd maar die kentering heeft niet plaatsgevonden voor klassieke muziek. Vijf procent van de wereldwijde muziekconsumptie is klassieke muziek maar daarvan wordt maar een procent gestreamd. Dit is te wijten aan de huidige streamingdiensten die zijn ontworpen voor popmuziek en daardoor voorbij gaan aan de behoeften van klassieke muziekliefhebbers. Primephonic legt fans van het genre in de watten en zorgt voor een eerlijkere pay-out aan artiesten”, aldus Thomas.

Deze eerlijkere betaling komt ook de toekomst van het genre ten goede. Naar verwachting komt rond 2030 zo’n 75 procent van alle muziekomzet wereldwijd uit streaming. Als klassieke muziek geen aansluiting vindt bij streaming zal het genre dus langzaam uithollen met steeds minder financiële middelen voor artistieke, genre- en talentontwikkeling. Het is dus van essentieel belang voor de toekomst van klassieke muziek dat het genre zijn ‘streamingachterstand’ inhaalt en zijn plaats inneemt in het digitale tijdperk.

Primephonic biedt ook:
– Meer dan honderd unieke playlists die veel verder kijken dan de standaard klassieke afspeellijsten op bestaande streamingdiensten zoals ‘relaxing piano’. Met thema’s variërend van Frans Impressionisme tot Britse componisten van de 21e eeuw.
– Vergelijkfunctie om opnames van hetzelfde werk naast elkaar te zetten en te beluisteren.
– De allernieuwste albums. Primephonic ’s immense catalogus wordt wekelijks geüpdatet met nieuwe uitgaves van nagenoeg alle platenmaatschappijen.

Over Primephonic
Primephonic is een Nederlands-Amerikaanse start-up van een groep klassieke muziekliefhebbers met de ambitie om klassieke muziek weer een toekomst te geven in dit digitale tijdperk. De digitale revolutie is vooralsnog aan klassieke muziek voorbij gegaan met als resultaat dat de populariteit van het genre de afgelopen decennia tanende is. Primephonic gelooft niet dat deze neerwaartse spiraal onomkeerbaar is en wil klassieke muziek het juiste technologische duwtje in de rug geven om zo wereldwijd de passie voor het genre te laten herleven. Op het platform dat Primephonic ontwikkeld heeft, kunnen klassieke muziekliefhebbers bijna alle klassieke muziek ooit uitgebracht op cd, streamen. De groeiende catalogus bevat meer dan een miljoen opnames en liefhebbers kunnen zich daarnaast verdiepen in achtergrondinformatie over de werken, componisten en artiesten. Dagelijks krijgen luisteraars nieuwe releases én unieke aanbevelingen waarbij ook buiten het conventionele luistergedrag gekeken wordt. Ook is het mogelijk om gemakkelijk opnames van hetzelfde stuk te vergelijken en in contact te komen met andere luisteraars. Het team van twintig klassieke muziekliefhebbers uit dertien landen maakt het vanuit kantoren in Amsterdam en New York allemaal mogelijk; vaker luisteren naar een meer diverse mix van de beste klassieke stukken. Daarnaast hanteert Primephonic een uniek systeem waardoor artiesten eerlijker worden betaald en artistieke ontwikkeling voorop staat. Luister mee en creëer samen met Primephonic een betere toekomst voor klassieke muziek!

Over Dominic Seldis – Artist Ambassador bij het Primephonic Partner Initiative
Dominic Seldis is nauw betrokken bij Primephonic. Hij fungeert niet alleen als brand ambassador maar zal wekelijks actief content bijdragen aan het platform met informatieve video’s, anekdotes, podcasts en mini-concerten. Dominic werd in 1971 geboren in Suffolk, Groot-Brittanië. Hij startte zijn muzikale carrière op zijn vierde op de viool, maar maakte later de switch naar de contrabas. Hij studeerde aan de Royal Academy of Music in London waarna hij speelde als eerste contrabassist in het BBC National Orchestra voordat hij in 2008 begon als solocontrabassist bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Dominic is bij het grote publiek bekend als jurylid van AVROTROS’s populaire tv-programma Maestro en presenteerde de televisieprogramma’s Het Orkest van Nederland en De Nieuwe Stradivarius. Hij woont vlakbij Amsterdam, heeft drie dochters en houdt in zijn vrije tijd van vissen, boxen en magie.

Over Thomas Steffens – CEO van Primephonic
Thomas Steffens is een van de acht Raadsleden van de Raad voor Cultuur. Hij is het jongste Raadslid sinds de oprichting van de Raad in 1995. Voordat Thomas medeoprichter werd van Primephonic werkte hij twaalf jaar lang als strategie-consultant bij The Boston Consulting Group. Hij leidde daar de advisering op het gebied van e-commerce logistiek, maar was ook verantwoordelijk voor de pro-deoadvisering aan culturele organisaties zoals het Concertgebouw en De Nationale Opera en Het Nationale Ballet. Momenteel woont Thomas in Amsterdam, in zijn vrije tijd speelt hij piano.

Beeldmateriaal van Primephonic vind je hier
Beeldmateriaal van Dominic Seldis vind je hier
Ga voor meer informatie naar de website van Primephonic